Tari

Lucruri pe care poate nu le stiti

Maldive – Cea mai mare probabilitate să dispară sub valuri

maldives

Cu toate discuțiile despre încălzirea globală și creșterea nivelului mării, locuitorii din Maldive au cele mai multe motive să se teamă. Cu o inălţime medie de aproximativ 1,8 metri deasupra nivelului mării națiunea lor este cea mai expusă de pe Pamânt în cazul creşterii nivelului oceanelor.

-Nauru – Populația cea mai supraponderală

Nauru1

Cu peste 95% din populație supraponderali, națiunea din mica insulă Nauru este, de departe, cea mai grasă de pe Pamant. Epidemia de obezitate, este atribuită importului de fast-food din Vest, care a coincis cu un standard crescut de viață în secolul 20, datorită exporturilor sale de fosfat.

– Guam – Drumuri din corali

guam11

Deoarece Guam nu are plaje din nisip natural, ci numai corali, insula națiune face asfalt utilizând un amestec de corali si ulei, refuzând importul de nisip din străinătate.

– Insulele Falkand (Marea Britanie) – 350 de oi pe cap de locuitor

sheep

Cei aproximativ 3.000 de locuitori din Insulele Falkland cresc un milion de oi! Nu e de mirare, pentru că lâna este cel mai important produs de export.

– Egipt – Cel mai vechi stat suveran

egypt

Acest lucru depinde în mare măsură de definiția datà unui stat suveran, dar în cazul în care acceptaţi prima apariţie a suveranităţii, Egipt ar fi prima țară din lume pentru că a obținut-o o dată cu formarea primei dinastii, în 3100 î.Hr..

– Canada – Cele mai multe lacuri din lume

canada

Cu peste 3 milioane de lacuri (60% din toate lacurile din lume se găsesc în interiorul granițelor sale), 9% din teritoriul canadian este de fapt apă dulce.

– Mongolia – Cea mai mare probabilitate sà nu-ţi întâlneşti aproapele

mongolia

La 4 persoane pe kilometru pătrat, Mongolia este țara cel mai puțin populată de pe Pamânt. Comparați acest lucru cu Mong Kok, un cartier din Hong Kong, care are cea mai mare densitate a populației în lume: 340.000 de oameni pe kilometru pătrat!

– Rusia – Cel mai mare număr de tancuri

russia

Acesta este un titlu de glorie cam ciudat, dar Rusia are, de departe, cele mai multe tancuri din lume (21.000). Din fericire, cele mai multe dintre aceste mașini sunt vechi (vestigii ale trecutului său). Deși numeric stau mai prost (16.000), Statele Unite au în inventar modele mult mai avansate.

– Arabia Saudita – Ţara fără nici un râu

saudi1

Sună un pic ciudat, dar aşa este. Pentru o țară la fel de mare ca Arabia Saudită ar trebui să existe cel puțin un fel de apă curgătoare. Ei bine, nu este! Cele mai multe rezerve de apă proaspătă provin de la centrale de desalinizare sau rezervoare subterane.

– Niger – Cea mai tânără populație din lume

niger

În general, țara cea mai tânără este apreciată prin calcularea procentului de locuitori mai mic de 15 ani. În prezent, Niger deține această distincție, cu aproximativ jumătate din populația sa abia ajunsă la pubertate (49%).

– India – Țara cea mai diversă în lume

india

În aproape fiecare domeniu – cultural, economic, climatic, rasial, lingvistic, etnic , religios – India este țara cea mai diversă din lume.

– Ucraina – Ţara aflată cel mai aproape de dispariție

ukraine1

Cu o scădere naturală a populației de 0.8% anual, Ucraina îşi va pierde până în 2050 cca. 30% din locuitorii săi.

– Malta – Ţara cu cei mai mulţi cetateni ai săi care trăiesc în străinătate

malta1

După vremuri grele din punct de vedere economic, cuplate cu o rată crescută a natalității, Malta are astăzi o bogată experiență în imigrare. Este semnificativ faptul că în prezent există viață malteză mai mult în străinătate decât în ​​țara în sine!

– Monaco – Ţara mai mică decât Central Park din New York

monaco

Deși Vatican este mai mic (0.17 km pătraţi) faţă de Monaco (0.8 km pătraţi), nu are rezidenţi permanenţi. Dar Monaco este cea mai mică ţară locuită permanent, deşi este mai mică decât Central Park.

– Surinam – Aproape în întregime acoperită de junglă

suriname1

În Surinam, 91% din suprafaţa sa este acoperită de junglă. O jumătate de milion de rezidenți trăiesc de-a lungul coastei din apropierea capitalei. Doar 5% din populație (în principal indigeni) trăieşte în interiorul junglei.

– Haiti – Aproape în întregime defrişată

haiti

Aşa arată văzută din satelit Haiti, o țară grav afectată de despădurire, comparativ cu vecina ei Republica Dominicană

– Singapore – Cea mai mare țară fără ferme agricole

singapore

Deși în lume există un număr de națiuni mici care nu au nici un fel de economie bazată pe agricultură (ex. Vatican), Singapore este cel mai mare dintre orașele-stat.

– Papua Noua Guinee – Cele mai multe limbi vorbite

papuanewguinea

Deși engleza este limba oficială a acestui stat , doar 1-2% din populație o vorbește în fapt. Este țara cea mai diversă lingvistic din lume, cu peste 820 de dialecte vorbite (12% din totalul mondial).

– Canada – Cei mai mulţi oameni educați

education

Cu 50% din populația sa educatà la nivel postliceal, Canada este ţara cea mai educată din lume. Este urmată de Israel cu 45% și Japonia cu 44%.

– Libi – Ţara cu cea mai mare suprafaţă de deşert

libya

Cu 99% din suprafatà acoperită de deșert, Libia este unul dintre locurile cele mai aride din lume. În unele regiuni ale sale nu cade nici măcar o picătură de ploaie timp de decenii.

– Somalia – Cea mai violentă ţară din lume

somalia

Deși în ultimii ani, Irak a fost socotită cea mai puțin pașnică țară din lume, indicele de pace global claseză Somalia pe locul întâi.

– Rusia – Ţara care produce cea mai mare cantitate de oxigen din lume

siberia1

Siberia este acoperită de aproximativ 25% din pădurile lumii (o suprafață mai mare decât cea a Statelor Unite), făcând din Rusia cel mai mare convertor de CO2 în compuși respirabili.

– Afganistan – Cel mai mare producător de opiu

poppies

Aproape incredibil, Afganistanul produce cantitatea enormă de 95% din opiul lumii. Nici măcar după 10 de ani de ocupație, forțele americane nu au micşorat această „industrie”.

– Statele Unite – Cei mai mulți oameni în spatele gratiilor

america

Când vine vorba de locuitori încarceraţi, Statele Unite este lider mondial de necontestat. Cu 2,2 milioane de oameni în spatele gratiilor, SUA, deşi are doar 5% din populația lumii, se poate mândri cu cei mai mulţi puşcăriaşi (25% dintre cei încarceraţi în toată lumea). China este pe locul al doilea cu 1,5 milioane, iar Rusia a treia cu 870.000.

Standard

Lasă un comentariu